Film Murina otvara 68. Pulski filmski festival

 Film Murina otvara 68. Pulski filmski festival

fotografirao: Mario Topić

Hrvatska premijera filma Murina otvorit će u Areni 68. Pulski filmski festival

Hrvatska premijera debitantskog dugometražnog filma Murina, redateljice Antonete Alamat Kusijanović, s Gracijom Filipović, Leonom Lučevom, Danicom Ćurčić i Cliffom Curtisom u glavnim ulogama, otvorit će u Areni 68. Pulski filmski festival, koji će se održati od 17. do 24. srpnja 2021.

Riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma U plavetnilo. Film se snimao na Hvaru, Kornatima i Koločepu.       

„Oduševljeni smo što smo dobili priliku otvoriti Festival novim hrvatskim filmom koji će svoju svjetsku premijeru imati netom prije Pule, na Filmskom festivalu u Cannesu. Film darovite debitantice Antonete Alamat Kusijanović zasigurno će našem Festivalu, u ovoj teškoj godini, dati dodatnu vrijednost, a pulsku publiku, kao nadam se i neki drugi naslovi, oduševiti“ izjavio je Pavo Marinković, umjetnički ravnatelj Festivala.                                  

Zanimljivo je da je upravo Pula prva stanica nakon Filmskog festivala u Cannesu, na kojem će Murina imati svjetsku premijeru i konkurirati za nagradu u sklopu domaćeg programa o čemu će odlučivati peteročlani ocjenjivački sud sastavljen od priznatih umjetnika iz svijeta filma.

Ocjenjivačkim sudom Hrvatskog programa predsjeda Oscarom ovjenčani scenarist i redatelj Paweł Pawlikowski, a uz njega žiriraju Zrinka Cvitešić, jedna od najboljih i najnagrađivanijih hrvatskih kazališnih i filmskih glumica s uspješnom međunarodnom karijerom, Mimi Plauché, umjetnička direktorica Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu, Danilo Šerbedžija, hrvatski filmski redatelj i prošlogodišnji laureat Pulskog filmskog festivala, te Mirko Pivčević, hrvatski direktor fotografije svjetskog ranga, višestruki dobitnik Zlatne arene i svakako jedno od najistaknutijih imena hrvatske kinematografije.

Povezane novosti

Skip to content