TOŠO DABAC: BAROKNI KADAR MARIJE CRNOBORI

IZLOŽBE

TOŠO DABAC: BAROKNI KADAR MARIJE CRNOBORI

Kino Valli
Uspon na Kaštel 1

16. srpnja – 16. kolovoza 2021.
Otvorenje: 16. srpnja 2021. u 19:30

Autor

Autor: Daniel Rafaelić

Organizatori:

Javna ustanova Pula film festival i Kulturno informativni centar, Zagreb

Pokrovitelji:

Grad Zagreb i Arhiv Toše Dapca-Muzej suvremene umjetnosti

Nakon godine dana političkih pritisaka, Oktavijan Miletić napokon je 1942. pristao snimiti film za novu, endehašku, državu. Odlučio je, međutim, umjetnički protestirati protiv režima te je kao temu svog filma, umjesto nametnute propagandno-rasističke matrice i pruskog duha, uzeo kratku epizodu obitelji Oršić, iz 18 stoljeća, s naglaskom na njenu habsburšku prošlost. Stvorivši ga u formi kultur-filma, a prema scenariju Josipa Horvatha, film je nazvao Barok u Hrvatskoj.

Tijekom snimanja u dvorcima Hrvatskog zagorja i crkvi u Belcu kao remekdjelu barokne arhitekture, Miletića je u stopu pratio legendarni hrvatski fotograf Tošo Dabac. Nastala je tako zbirka od čak 127 negativa koji do danas nikad nisu bili izlagani. Oni prate svaku fazu nastanka filma koji je te iste, 1942. predstavljao NDH na filmskom festivalu u Veneciji. Naišao je tamo na iznimno loše kritike – ponajviše zbog dužine (45 min.). Na zagrebačkoj premijer početkom 1943. film je skraćen na današnju dužinu (12 min.). Iako je izvorna verzija filma izgubljena, upravo Dapčeve fotografije osvjetljavaju te, za sada nestale, sekvence.

Uz velikane hrvatskog teatra, Tita Strozzija, Milicu Mihičić, Anu Roje i Oskara Harmoša, u filmu je zasjala Marija Crnobori. U svojoj debitantskoj filmskoj ulozi, ona je svojom svježom i darovitom pojavom doslovce natjerala da je miluju filmski i fotografski objektivi Miletića i Dapca.

Uz kontinuiranu projekciju filma Barok u Hrvatskoj, izložba TOŠO DABAC: BAROKNI KADAR MARIJE CRNOBORI po prvi put izlaže odabir od 22 najreprezentativnija portreta Marije Crnobori koje je Tošo Dabac napravio tijekom snimanja filma. Oni svjedoče kako o počecima prve profesionalne kinematografije kod nas, tako i o uspješnom umjetničkom otporu političkom mraku.

Raspored

  • Kino Valli, Uspon na Kaštel 1

    Otvorenje: 16. srpnja 2021. u 19:30

Skip to content