Konferencija za medije uoči 68. Pulskog filmskog festivala

 Konferencija za medije uoči 68. Pulskog filmskog festivala

U Luna’s Baru hotela Park Plaza Histria održana je konferencija za medije povodom 68. Pulskog filmskog festivala. Javnosti su se obratili gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, predsjednik Uprave Arena Hospitality Group Reli Slonim, direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj i ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović.

U uvodnom dijelu ravnateljica Restović naglasila je da će se Festival održavati na 15 lokacija od kojih su četiri rezervirane za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je 6 hrvatskih i 10 međunarodnih uradaka. Dodala je da se, u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije, Festival održava pod uobičajenim epidemiološkim mjerama, bez COVID putovnica i negativnih testova.

Pula baštini nevjerojatnu kulturnu tradiciju u prekrasnom ambijentu, nadovezao se Slonim i dodao kako će zajednica zasigurno prepoznati još jedno sjajno izdanje koje se održava u vrlo izazovnim vremenima. Cinkopan Korotaj je navela da je Pulski filmski festival manifestacija uvelike prepoznata na domaćem i stranom tržištu i da je svakom posjetitelju praćenje filmova posebno filmsko iskustvo.

Gradonačelnik Grada Pule, Filip Zoričić, izjavio je da je Pula tradicionalno grad filma, a Pulski filmski festival najvažniji događaj u gradu te da sam njegov naziv nosi karakter s kojima se predstavlja i na međunarodnoj sceni.

„Meni kao gradonačelniku ovo je prvi veliki događaj. Zahvaljujem organizatorima i partnerima na velikom trudu, najprije Pula Film Festivalu, zatim Turističkoj zajednici i grupaciji Arena Hospitality. Mi smo grad filma i ovakav festival koji u svom nazivu ima pridjev „pulski“ je znakovit jer je to naš festival, a ujedno ima karakter nacionalnoga, kao i međunarodnog, svjetskog festivala. Međutim, za nas Festival će uvijek biti pulski jer naši građani žive za taj događaj. Smatramo da je za Grad to najvažniji događaj u godini jer je Pula tada na svojevrsnoj svjetskoj pozornici. Drago mi je da ove godine Festival počinje hrvatskom premijerom filma Murina koji govori o mladima i odnosu generacija te da će film hrvatsku premijeru doživjeti upravo na Festivalu. Čestitam svima, vjerujem da će situacija s COVID-om biti dobra te da će nam i vrijeme poslužiti“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Restović se osvrnula na popratne programe koji započinju u galeriji SKUC-a 15. srpnja 2021. u 21:00 sat izložbom Marija Crnobori: osluškujući dah publike. U petak, u kinu Valli, s početkom u 19:30 otvorit će se izložba Tošo Dabac: barokni kadar Marije Crnobori, nakon koje će uslijediti predstavljanje knjige Vremeplov 5, posvećene glumicama rođenima na području Pule – Lauri Antonelli, Mariji Crnobori i Alidi Valli te projekcija filma Barok u Hrvatskoj Oktavijana Miletića. Iste se večeri, u Galeriji Makina, u 21:00 sat otvara izložba Silvestar Kolbas: Fotokemika i ja. Riječ je o izložbi fotografija proizvodnog pogona i zatečenih predmeta u bivšoj tvornici Fotokemika u Samoboru.  Jubilarni Cinemaniac, Misliti film: Cinemaniac XX – Dvadeseto izdanje, zamišljen kao dokumentacijska izložba koja će usmjeriti pogled unazad na dosadašnja iskustva i promišljanja različitih tematskih koncepcija, otvara svoja vrata 18. srpnja u 20:00 sati u Galeriji Motika. Ostale izložbe u kojima će posjetitelji moći uživati jesu  Kinoteka u galeriji Amfiteatar i Mijene / Maree o rovinjskom likovnom krugu iz fundusa Muzeja Grada Rovinja / sul circolo artistico rovignese dalle collezioni del Museo della Città di Rovigno u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

Povezane novosti

Skip to content