Odlična atmosfera uz puno smijeha na petom danu Pulskog filmskog festivala

 Odlična atmosfera uz puno smijeha na petom danu Pulskog filmskog festivala

Večer u Areni započela je  proglašenjem najbolje ocijenjenih projekata u sklopu industrijskog programa ovogodišnje Pule. Naime, u svibnju ove godine predstavnici filmske industrije pozvani su da projekte u fazi postprodukcije prijave u industrijski program pod nazivom Filmovi u nastanku. Prijave su bile otvorene za sve projekte unutar kategorije Hrvatskog filma i manjinskih hrvatskih koprodukcija. Program je natjecateljskog karaktera te se najboljim filmovima dodjeljuju vrijedne postprodukcijske nagrade u protuvrijednosti višoj od 150 000 kuna kako bi time završili svoje filmove. Stručni žiri u sastavu: Vanja Kaluđerčić, Simon Perry i Xavier Henry-Rashid poslušali su sva predstavljanja i odlučili nagraditi Praznik praznine redatelja Jasmina Durakovića i produkcijsku kuću UG scena, Tragove redateljice Dubravke Turić i produkcijsku kuću Kinorama te film M redatelja Vardana Tozije i  produkcijsku kuću Focus Pocus Films.

Projekcija filma Po tamburi Stanislava Tomića koji je dio Hrvatskog programa, održala se pred punim gledalištem pulske Arene u 21:30. Radnja prati zgode i nezgode tamburaškog sastava Aveti ravnice. Projekcija je održana u veselom raspoloženju uz mnogobrojnu ekipu filma i uz prisustvo tamburaškog sastava. Kako je rekao redatelj Tomić, ideja za snimanje ove komedije došla je od strane scenarista Marija Marka Krce i premda se tada činila gotovo nadrealnom, na kraju se ispostavila kao odličan temelj za gradnju dobre komedije u što su se sinoć mogli uvjeriti i gledatelji.

U sklopu programa Posebne projekcije – film žirija, u INK-u se prikazivao Oscarom ovjenčani filma Ida redatelja Pawela Pawlikowskog, ovogodišnjeg predsjednika Ocjenjivačkog suda Hrvatskog programa.  

Na Kaštelu se prikazivala hrvatska premijera fantastične drame američke produkcije, Mayday, redateljice Karen Cinnore, snimljene u okolici Pule i prikazane na prestižnom filmskom festivalu Sundance i filmskom festivalu u Rotterdamu.

Filmsku večer u Areni zatvorila je hrvatska premijera dobitnika Europske filmske nagrade za najbolju komediju – Trijumf francuskog redatelja Emmanuela Courcola.

Šesti dan festivala ujedno će biti Talijanski dan, a rezerviran je za film Zora redatelja Dalibora Matanića, nakon dugo vremena prvu veliku hrvatsko-talijansku koprodukciju. S već uigranom ekipom, Tihanom Lazović i Krešimirom Mikićem u glavnim ulogama, Matanić na ekrane donosi dramu koja prati obitelj oštećenu nedavnom tragedijom te politički ekstremizam koji ih dodatno dijeli. Matanićev film svjetsku je premijeru imao prošle godine na filmskom festivalu u Tallinnu.

Iz Italije nam dolaze dva filma. O posljedicama sumnje o vlastitoj odluci da odbije pomoći žrtvi prometne nesreće s nacističkom tetovažom pripovijeda Ne mrzi, film debitanta Maura Mancinija snimljen u Trstu, koji možemo pogledati u INK-u u 19:00 sati, dok priču o suočavanju samohranog oca s terminalnom bolešću donosi naslov Nigdje posebno, redatelja i producenta Uberta Pasolinija s Jamesom Nortonom u glavnoj ulozi. Nigdje posebno prikazuje se na Kaštelu u 21:30. Oba filma premijerno su prikazana na festivalu u Veneciji.

Talijanski klasik, film strave Suspiria, redatelja Darija Argenta iz 1977. godine, imat ćemo priliku pogledati u Areni, a radi se o hrvatskoj kinopremijeri ovog kultnog  klasika u kojemu, između ostalog, glumi i legendarna Alida Valli.

Povezane novosti

Skip to content