Predstavljanje knjiga

Predstavljanje knjige Nenada Polimca Život u filmu: Uzori i dosezi

18. srpnja u 11:50, Kino Valli

Život u filmu: uzori i dosezi prvi je dio trilogije u kojoj autor sumira svoje bavljenje filmom kao filmski kritičar i novinar. Započinje s domaćim časopisima koji su na njega najviše utjecali kao što su beogradski list „Film“ (1950-1952) i časopis „Film danas“ (1958-1959), osvrće se na zagrebačku grupaciju „Hičkokovci“ – posebno djelatnu šezdesetih – koja nikad nije uspjela pokrenuti vlastito glasilo, a daje i osobnu povijest časopisa „Film“ koji je uređivao sa svojom kritičarskom generacijom. Najveći dio knjige posvećen je esejima i razgovorima s filmskim redateljima koji, po autoru, predstavljaju panteon hrvatske kinematografije kao što su Belan, Bauer, Berković, Tomislav Radić, Vatroslav Mimica i nekolicina drugih. Knjiga se uglavnom bavi dugometražnim igranim filmom, ali izdvaja i autore animiranih i eksperimentalnih filmova (Nedeljko Dragić, Tomislav Gotovac i dr.) te kreativne producente poput Krunoslava Heidlera. Većinu njih autor je osobno poznavao što cjelini daje poseban pečat.

Nenad Polimac rođen je 1949. u Zagrebu, a o filmu piše od 1972. Uređivao je vrlo utjecajni časopis „Film“ (1975-1979) kao i knjige Živojin Pavlović: Dva razgovora (1981), Branko Bauer (1985) i Berković (2016). Autor je Leksikona Yu filma (2016) i koautor knjige Branko Belan – Zaboravljeni klasik (2018). Jedan je
od pokretača tjednika „Globus“ i „Nacional“, a zadnjih godina objavljuje uglavnom u „Jutarnjem listu“. Član je uredništva časopisa „Gordogan“. Dobitnik je godišnje nagrade i nagrade za životno djelo „Vladimir Vuković“ Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Vremeplov

16. 7. U 19:30, Kino Valli

Nakon otvorenja izložbe Tošo Dabac: barokni kadar Marije Crnobori u petak, 16. srpnja u 19:30 sati u Kino Valli uslijedit će predstavljanje knjige Vremeplov 5 posvećene vrsnim glumicama svjetskoga glasa rođenima na području Pule – Lauri Antonelli, Mariji Crnobori i Alidi Valli.

Knjigu će predstaviti autori Boško Picula, Daniel Rafaelić i Sanela Pliško nakon čega će uslijediti projekcija kratkometražnog filma Barok u Hrvatskoj redatelja Oktavijana Miletića.

Skip to content