PREDSTAVNICI TALIJANSKE FILMSKE INDUSTRIJE PO PRVI PUTA NA PULSKOM FILMSKOM FESTIVALU U EVENTU “SPOTLIGHT ITALY”

 PREDSTAVNICI TALIJANSKE FILMSKE INDUSTRIJE PO PRVI PUTA NA  PULSKOM FILMSKOM FESTIVALU U EVENTU “SPOTLIGHT ITALY”

Agencija ICE iz Zagreba, u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Hrvatskoj, Talijanskim institutom za kulturu i Generalnim konzulatom Italije u Rijeci, organizira prvo talijansko institucionalno sudjelovanje na 68. Pulskom filmskom festivalu s ciljem predstavljanja talijanskog audiovizualnog sektora, najboljih primjera suradnje talijanskih i hrvatskih filmaša  te  s ciljem razvijanja daljnjih suradnji i filmskih koprodukcija dviju zemalja.

 U četvrtak, 22. srpnja 2021. u sklopu Pulskog filmskog festivala, bit će organiziran Talijanski dan manifestacija tijekom koje će biti  predstavljeni talijanski filmaši i prikazani talijanski filmovi; Alida, Nigdje posebno, Ne mrzi i Suspiria. Najvažnije događanje dana je “Spotlight Italy”, okrugli stol koji će se održati u prostorima Zajednice Talijana u 18:30 sati, na kojemu će stručnjaci predstaviti talijanski audiovizualni sustav, poticaje i benefite za strane produkcije poput regionalnih filmskih komisija posvećenih promociji Italije kao privilegirane destinacije za svjetske produkcije. Sudjelovat će: Pierfrancesco Sacco (veleposlanik Italije u Hrvatskoj), Sandra Di Carlo (direktorica Agencije ICE), Bruno Cergnul (zamjenik gradonačelnika Pule), Davide Bradanini (generalni konzul Italije u Rijeci), Roberto Stabile (direktor međunarodnih odnosa ANICE i predsjednik Filmske komisije Lucana), Christopher Peter Marcich (ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra), Paolo Vidali (direktor Audiovizualnog fonda Furlanija – Julijska krajina), redatelj Dalibor Matanić i producenti Danijel Pek i Tina Hajon. Talijanski dan završit će se u prekrasnom ambijentu pulske Arene. projekcijom filma “Zora” redatelja Dalibora Matanića, nastalog u koprodukciji Rai Cinema i rimske producentske kuće Ascent Film.

Talijanski dan je dio integriranih promotivnih aktivnosti “Fare Cinema” koje Talijansko ministarstvo vanjskih poslova promovira u suradnji s ICE-om i ANICOM, a čiji je ovogodišnji fokus na ponovnom pokretanju kina (“Reboot – Il cinema riparte”), kako bi se naglasila izvanredna agilnost talijanske filmske industrije čak i u pandemijskim uvjetima.

Kako je izjavio veleposlanik Italije u Hrvatskoj Nj. E. Pierfrancesco Sacco, Inicijativom Spotlight Italy želimo doprinijeti ponovnom pokretanju sektora, koristeći mogućnosti koje nam pruža kako geografska blizina tako i kulturni afinitet između Italije i Hrvatske. Taj afinitet vuče svoje korijene iz povijesnih međusobnih veza koje su odredile prisutnost značajne i aktivne talijanske manjine u Istri. Zato bi, u kontekstu prepoznavanja i uvažavanja svakog proizvoda “Made in Italy”, i talijanska filmska produkcija trebala ovdje pronaći svoju široku primjenu.

Naime, Spotlight Italy nije zamišljena kao izolirana inicijativa, već je prvi događaj u nizu aktivnosti posvećenih kinematografiji i talijanskoj audiovizualnoj industriji. Inicijativa je snažno podržana od strane Veleposlanstva Italije u Hrvatskoj, koje teži uključivanju različitih aktera postojeće mreže talijanskih institucija u sudjelovanje na raznim filmskim manifestacijama tijekom cijele godine

Nakon Filmskog festivala u Puli, Italija će posredstvom ICE-a, Talijanskog kulturnog instituta i Talijansko-hrvatske gospodarske komore biti nazočna na Filmskom festivalu u Motovunu, Rapskom filmskom festivalu i Zagreb Film Festivalu.

Povezane novosti

Skip to content