Pulska filmska tvornica dobitnica nagrade Marijan Rotar

 Pulska filmska tvornica dobitnica nagrade Marijan Rotar

Nagrada Marijan Rotar koja se tradicionalno dodjeljuje za izniman doprinos pulskoj filmskoj kulturi uručena je na 68. Pulskom Filmskom Festivalu Marku Zdravkoviću-Kuncu, osnivaču i predsjedniku Pulske filmske tvornice, u utorak 20. srpnja.

Pulska filmska tvornica jedna je od rijetkih pulskih tvornica koja i dalje radi, započela je svoje obraćanje pulskoj publici voditeljica Jelena Vidušin te dodala, u kojoj grupe posvećenih entuzijasta već godinama predano stvaraju kratke dokumentarne, igrane i eksperimentalne filmove te ih prikazuju na tvorničkim okupljanjima i šalju na revije i festivale. Ova tvornica brine o mladima i djeci, organizira im radionice iz filmske kulture, uči ih kako da naprave animirani film, i vizualiziraju svoje nesputane ideje. Mjesto je to i u kojem se predstavljaju mladi autori, projiciraju recentni filmovi i filmski klasici. Radnici ove tvornice restauriraju pulsku filmsku povijest, vade iz naftalina arhivske mozaike Kino kluba Jelen i udahnjuju im novi filmski život. Nagradu je potom Zdravkoviću-Kuncu uručio Miodrag Čerina, predsjednik upravnog vijeća festivala.

Zahvaljujem svima koji su zaslužni za ovu nagradu, a to su prije svega brojni članovi, voditelji i edukatori unutar Pulske filmske tvornice bez kojih ona ne bi mogla postojati niti ostvariti toliko puno programa. Tvornica je počela unutar ovog festivala 2004. godine. Nakon toga stvorila se kritična masa ljudi koji se tijekom cijele godine željela baviti filmom. Osnovali smo udrugu i dobili klub 2011. godine, a sljedeće godine ćemo biti punoljetni i moći raditi još divlje i žešće stvari. Sve se to napravilo iz ideje da je film medij i da svaki čovjek ima priču koju može ispričati putem tog medija, obratio se publici Zdravković – Kunac.

Počeci Pulske filmske tvornice sežu u 2004. godinu kada je u suradnji s Pulskim Filmskim Festivalom pokrenuta jednomjesečna radionica izrade dokumentarnog filma kasnije nazvana Ljetna radionica izrade filma „Pulska filmska tvornica“. Klub Pulske filmske tvornice radi i stvara tokom cijele godine na Stiglichevoj 12, nadomak Arene.

Nakon uručenja nagrade, na velikom platnu Arene prikazan je kratki eksperimentalni film Elvisa Lenića Monolog o Puli, nastao u produkciji Pulske filmske tvornice i inspiriran kratkim filmom Monolog o Splitu redatelja Ivana Martinca s početka šezdesetih godina prošloga stoljeća. Monolog o Puli vjerno prati Martinčev scenarij, izmjenjujući vizualne elemente Mediterana, prolaznosti i smrti kroz arhivske snimke Pule nastale sedamdesetih i osamdesetih godina u produkciji Kino Kluba Jelen. Riječ je o kadrovima s popularnog pulskog kupališta Zlatne stijene, gradskog groblja Monte Giro, prikaza gradske vreve i svakodnevice užega centra s Giardina, Ulice Sergijevaca i Brodogradilišta Uljanik, a film završava scenama tada zatvorenog Istarskog narodnog kazališta.

Lenićev Monolog o Puli možete pogledati na izložbi Misliti film: Cinemaniac XX u Gradskoj galeriji Pula do 29. srpnja.

Povezane novosti

Skip to content