UOČI PROJEKCIJE FILMA ZORA, U KINU VALLI ODRŽANA POSLJEDNJA PRESS KONFERENCIJA NA OVOGODIŠNJEM PULSKOM FILMSKOM FESTIVALU

 UOČI PROJEKCIJE FILMA ZORA, U KINU VALLI ODRŽANA POSLJEDNJA PRESS KONFERENCIJA NA OVOGODIŠNJEM PULSKOM FILMSKOM FESTIVALU

Došli smo i do samog završetka Hrvatskog natjecateljskog programa na ovogodišnjoj Puli. Večeras će se na velikom platnu u Areni, u 21:30 prikazati film Zora redatelja Dalibora Matanića, a ujutro je u kinu Valli održana press konferencija. Prisustvovali su redatelj Dalibor Matanić, glumci Marko Mandić, Lara Vladović, Maks Kleončić i montažer Tomislav Pavlic. Redatelj je pojasnio kako je riječ je o drugom filmu iz njegove filmske trilogije Sunca (Zvizdan, Zora, Suton) trilogije protiv fašizma. Iako je film smješten u blisku budućnost, svjesni smo da je jeza od neposredne i nepoznate budućnosti i jeza od povratka prošlosti, što bi kod nas značilo fašizma i nacizma, sveprisutna. Jednako tako je, a budući da živimo u nesigurnim vremenima neizvjesno i vrijeme snimanja trećeg nastavka trilogije Sunca, ali Matanić je rekao kako se nada da na treći dio nećemo dugo čekati.

Šesti dan festivala ujedno će biti Talijanski dan, a rezerviran je dakle za film Zora redatelja Dalibora Matanića, nakon dugo vremena, prvu veliku hrvatsko-talijansku koprodukciju. Film je svoju svjetsku premijeru imao prošle godine na filmskom festivalu u Tallinnu. S već uigranom ekipom, Tihanom Lazović i Krešimirom Mikićem u glavnim ulogama, Matanić na ekrane donosi dramu koja prati obitelj oštećenu tragedijom koja im se nedavno dogodila te politički ekstremizam koji ih dodatno dijeli. Glavni glumac, u zori koja obasjava dolinu, pronalazi odgovore na pitanja koja ga muče i shvaća da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba.

Dok se Matija bori s vlastitim demonima, mještani bježe pred demonskim ekstremizmom. I njemu i njima jedini je pravi put suočavanje i borba. Matijina i Ikina obitelj nepovratno je oštećena tragedijom koja im se nedavno dogodila i podijeljena je oko toga treba li ostati u dolini ili otići, kako redom odlaze mještani zabrinuti nadirućim političkim ekstremizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Dok traje Matijin put od potpunog gubitka vjere do pronalaženja pravog sebe, zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba.

Povezane novosti

Skip to content