MISLITI FILM: CINEMANIAC XX DVADESETO IZDANJE

IZLOŽBE

MISLITI FILM: CINEMANIAC XX
DVADESETO IZDANJE

17. – 29. srpnja 2021.
Otvorenje: 18. srpnja 2021. u 20:00

Kustosica:

Branka Benčić

Suradnici:

Matija Debeljuh, Aleksandra Sekulić, Tanja Vrvilo, Marta Baradić

Organizacija:

Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost

Partner:

Pula film festival

CINEMANIAC > MISLITI FILM predstavlja višegodišnju istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti njihove dispozitive., koja se od 2002. godine realizira kao popratni program na Festivalu igranog filma u Puli.

Jubilarni, dvadeseti Cinemaniac prilika je da se prisjetimo serije izložbi koja je dva desetljeća u Puli bila mjesto susreta umjetnosti, umjetnika i publike, gradila prostor istraživanja i predstavljanja recentne hrvatske i međunarodne produkcije filmova umjetnika, umjetničkog videa, eksperimentalnoga i alternativnog filma te multimedijalnih instalacija, formirajući mjesto gdje se otkriva i artikulira baština alternativnog filma i gdje se publici predstavljaju umjetnici i radovi antologijskog značaja. Iz godine u godinu, stvarajući dijalog s Festivalom igranog filma u Puli, formirajući nove prostore gledanja i mišljenja filma, razvijajući se kroz dvadeset godina. Izložbom smo učili, gledali, rasli, zajedno s publikom. Usmjerene na odnose slike i svijeta, pokretne slike umjetnika uspostavljaju odnos prema aktualnim filmskim i umjetničkim strujanjima, novim vizualnim jezicima suvremene umjetnosti, koji omogućavaju poglede na aktualne estetske i društvene fenomene.

Ovogodišnje izdanje zamišljeno je kao dokumentacijska izložba u Gradskog galeriji u Puli, koja će usmjeriti pogled unazad na dosadašnja iskustva i promišljanja različitih tematskih koncepcija – od istraživanja baštine alternativnog, eksperimentalnog i amaterskog filma i video umjetnosti 60-ih I 70-ih u SFRJ kroz pogled na pulski festival MAFAF (2010) i Motovunski video susret 1976 (2015), retrospektivni pogled na CINEMANIAC X (2011), interes za odnos arhitekture i filma (2009), Filmski letak Slobodana Šijana (2012) i Paper Movies (2014). Video televizija anticipacija (2017) mapirala je kreativnu ulogu televizije u razvoju videa, dok su se satelitske izložbe Desktop Cinema i Nove kolekcije iste godine bavile utjecajima televizije i interneta na recentnu produkciju umjetnika. Izložbom Misliti film (2013) kojom propituje film kao sustav reprezentacije, “tehnologiju društva”, kompleksan sistem produkcije i reprodukcije pokretnih slika Cinemaniac je obilježio 60. obljetnicu Festivala igranog filma u Puli, a izložba FORUM (2016) predstavila je dvije umjetničke pozicije: Jasminu Cibic i Assafa Grubera, dok je Muzej pronađenog filma (2018) ukazao na “sjećanje filma” i emancipacijski potencijal found footagea. Misliti film… misliti kino (2019) nastavilo je promišljati sjećanje i budućnost filma i kina: iste je godine realizirana samostalna izložba Gorana Trbuljaka, dok se pandemijski Cinemaniac Prazni sati (2020) osvrnuo na ispražnjeni potencijal društva i prostora.

CINEMANIAC > MISLITI FILM

okupio je različite umjetničke pozicije koje formiraju specifičan odnos prema ideji filma kao “prostoru mišljenja”, mjesta u kojem se reflektiraju aspekti društva, ideologije, kulture, ulazeći u institucionalne prostore galerija, muzeja, kina, festivala, u smislu otvaranja društvenog prostora u kojem se aktivno radi na značenjima, pričama, povijesti i funkcijama kulturnog materijala, a u javne se prostore uvode teme i ideje, stvarajući aktivnu interakciju socijalnog i kulturnog polja. U tom smislu, izložba predstavlja aktivan kontekst gdje se integriraju društveni, kulturni i estetski aspekti, opisuju i publici predstavljaju kreativni i istraživački procesi i konteksti iz kojih proizlaze, te nagoviješta imaginacija i perspektive budućnosti.

Raspored

  • Galerija Antun Motika

    Otvorenje: 18. srpnja 2021. u 20:00 (traje do 29. srpnja)

Skip to content