Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu pogledajte najveće filmske klasike i nekoliko posebnih projekcija

 Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu pogledajte najveće filmske klasike i nekoliko posebnih projekcija

Posebne projekcije i filmski klasici oduševit će publiku željnu filmske umjetnosti

Osim filmova u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, i ove godine na Pulskom filmskom festivalu možemo uživati u projekcijama filmskih klasika, ali i posebnim projekcijama najboljeg od hrvatske i svjetske recentne filmske produkcije.

Program Posebne projekcije donosi nam 12 naslova domaće i strane produkcije koji će se prikazivati na četiri različite lokacije, pa ćemo tako u Areni imati priliku vidjeti francuski film „Trijumf“, redatelja Emmanuela Courcola, dobitnika Europske filmske nagrade za najbolju komediju, te film koji je ove godine bio u utrci za filmsku nagradu Oscar, „Quo vadis, Aida?“ nagrađivane redateljice Jasmile Žbanić.

U Istarskom narodnom kazalištu održat će se tri posebne projekcije filmova članova Ocjenjivačkog suda nakon kojih će uslijediti razgovori autora s publikom. Posebno bismo istakli projekciju Oscarom ovjenčanog filma „Ida“ redatelja Pawela Pawlikowskog, ovogodišnjeg predsjednika Ocjenjivačkog suda Hrvatskog programa na Pulskom filmskom festivalu, koji je upravo za dramu o mladoj časnoj sestri Anni, odnosno Idi i osvojio prestižnu nagradu američke filmske akademije. Također ćemo prikazati dokumentarni film „Hasret: čežnja“ Bena Hopkinsa, britanskog redatelja, scenarista i romanopisca, potpisnika mnogih nagrađivanih i zapaženih ostvarenja, koji je uz Lanu Barić i Radu Šešić član žirija u međunarodnoj konkurenciji, a donosi nam intimnu priču o istanbulskoj svakodnevici, ali i mračnijoj, tajanstvenijoj strani grada. Svoj novi film predstavit će i naša cijenjena glumica i autorica Lana Barić; radi se o filmu „Eden“ poznate mađarske redateljice Ágnes Kocsis u kojem Lana Barić glumi glavnu ulogu.  

U Istarskom narodnom kazalištu održat će se posebne projekcije filmova „Nulti krajolik“, hrvatska premijera dokumentarno-igranog hibrida splitskog redatelja Bruna Pavića, zatim hrvatski animirani film „Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“ Dalibora Barića koji je ušao u uži izbor za nagradu Oscar, te dokumentarni film Johana von Sydowa „Tiny Tim: kralj na jedan dan“, a slovenskim filmom „Zastoj“, Vinka Möderndorfera, prisjetit ćemo se preminulog majstora filmske montaže Andrije Zafranovića kojemu je ovo bio posljednji film.

U sklopu programa Posebnih projekcija predstavit će se i dokumentarni film talijanskog redatelja Mimma Verdesca o Alidi Valli, slavnoj talijanskoj glumici rođenoj u Puli, po kojoj pulsko gradsko kino u kojem će se održati sama projekcija, od 2008. godine nosi njezino ime. U kinu Valli moći ćemo pogledati i prvi dugometražni film zagrebačkog studenta režije Matije Benića, „Povjerenje“.

Na Kaštelu ćemo prikazati hrvatsku premijeru fantastične drame američke produkcije, „Mayday“ redateljice Karen Cinnore, snimljene u okolici Pule i prikazane na prestižnom filmskom festivalu Sundance i filmskom festivalu u Rotterdamu.

Program Filmski klasici donosi nam sedam izvrsnih naslova: u kinu Valli, očekuje nas projekcija drame „Ne naginji se van“, nedavno preminulog redatelja Bogdana Žižića, iz 1977. godine, kao i njegov kratkometražni film „Putovanje“, snimljen iste godine. Možda i najpoznatijim filmom Emira Kusturice „Otac na službenom putu“  iz 1985. godine prisjetit ćemo se nedavno preminulih glumačkih velikana Mire Furlan i Mustafe Nadarevića.  Film će se prikazati na Kaštelu.

Prisjetit ćemo se i bivših pulskih pobjednika. Na jednom od kvalitetom najjačih festivala, prije točno 40 godina, Veliku zlatnu Arenu osvojio je „Pad Italije“ Lordana Zafranovića koji ćemo moći vidjeti u kinu Valli, kao i film „Grad Boli“, koji je 1949. godine režirao Mario Bonnard, a koji očima raseljenog talijanskog stanovništva promatra Pulu i događaje koji su uslijedili nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Talijanski klasik, film strave „Suspiria“, kultnog Darija Argenta iz 1977. godine, imamo ćemo priliku vidjeti u Areni, a radi se o hrvatskoj kinopremijeri talijanskog  klasika u kojemu između ostalog glumi i legendarna Alida Valli.

Na sam dan zatvaranja Pulskog filmskog festivala, 23. srpnja, u Areni će se upriličiti projekcija filmskog klasika „Snimatelj“, kojeg su daleke 1928. godine režirali Edward Sedgwick i Buster Keaton, uz klavirsku pratnju prof. Mitje Reichenberga, poznatog slovenskog pijanista i skladatelja glazbe za nijeme filmove. „Sviranje uz projekcije filmova svakako je izazov, jer je sviranje uživo uvijek podložno raznim nepredviđenim elementima unatoč činjenici da imam spremnu partituru. Budući da sviram suvremenu, vlastitu autorsku glazbu, malo je lakše, naravno, jer je prilagođena meni. Uvijek to bude glazbeno-filmska avantura, putovanje zajedno s gledateljima i klavirom, u kojem svi moraju istodobno slijediti ideju filma, pri čemu istodobno želim izraziti vlastiti glazbeno autorski doprinos. Takve su izvedbe uvijek izuzetno zadovoljstvo – za gledatelje, slušatelje i mene osobno.“ Film je na programu u 22:30, nakon svečane dodjele nagrada.

Napominjemo da su sve projekcije programa Filmski klasici i Posebne projekcije, osim onih u Areni, besplatne. Detaljni raspored svih projekcija možete pronaći na službenim mrežnim stranicama Pulskog filmskog festivala.

Sve informacije u vezi prodaje ulaznica možete dobiti putem elektroničke pošte na e-mail ulaznice@2021.pulafilmfestival.hr, cijena ulaznica za pojedinačne filmske večeri u Areni iznosi 25,00 HRK, a kompleta ulaznica za sve večeri u Areni 150,00 HRK. Povoljnije uvjete za kupovinu ulaznica studenti, umirovljenici i višečlane obitelji ostvaruju isključivo na info-punktu. Ulaz na filmske programe na Kaštelu te u kino Valli i Istarsko narodno kazalište je slobodan.

Povezane novosti

Skip to content