Deset europskih filmova u konkurenciji Međunarodnog programa 68. Pule

 Deset europskih filmova u konkurenciji Međunarodnog programa 68. Pule

U Međunarodnom programu 68. Pulskog festivala, za nagrade će se natjecati deset recentnih naslova europske kinematografije, a među njima su i tri manjinske hrvatske koprodukcije. Od njih se posebno ističe Baksuzno bubanje ili bezumni pornić rumunjskog redatelja Radua Judea, pobjednik ovogodišnjeg  Berlinalea koji će u Puli imati svoju hrvatsku premijeru. Film preispituje osudu i predrasude konzervativnog društva nakon slučajno objavljenog porno uratka jedne profesorice. Od manjinskih koprodukcija u program je uvrštena i drama Moje jezero albanskog redatelja Gjergja Xhuvanija s Vedranom Živolićem u jednoj od glavnih uloga te nastavak velikog regionalnog akcijskog hita Južni vjetar 2 – Ubrzanje srpskog redatelja Miloša Avramovića koji će u Puli doživjeti i svoju svjetsku premijeru.

Osim tri spomenute manjinske hrvatske koprodukcije za nagrade će se boriti još sedam novijih europskih naslova koji su svoje svjetske premijere imali na festivalima u Cannesu, Veneciji, Varšavi, Moskvi, Göteborgu i Zürichu.

Iz Italije dolaze 2 filma. O posljedicama sumnje o vlastitoj odluci da odbije pomoći žrtvi prometne nesreće s nacističkom tetovažom pripovijeda film snimljen u Trstu, Ne mrzi, debitanta Maura Mancinija, dok priču o suočavanju samohranog oca s terminalnom bolešću donosi naslov Nigdje posebno redatelja i producenta Uberta Pasolinija, u talijansko-britansko-rumunjskoj koprodukciji, s Jamesom Nortonom u glavnoj ulozi. Oba filma premijerno su prikazana na festivalu u Veneciji.

Iz Rumunjske nam dolazi duhovita politička satira Kampanja redatelja Mariana Crisana dok je ljubimac europske festivalske publike film Limbo redatelja Bena Sharrocka, dramska komedija o izbjeglicama privremeno smještenim na škotski otočić u iščekivanju svojih dozvola boravka i šansi za bolji život.  

Finski film Društvene igre redateljice Jenni Toivoniemi duhovit je prikaz kasnog odrastanja grupe prijatelja. Iz Austrije nam dolaze dva filma: hvaljeni Hochwald redateljice Evi Romen o mladom homoseksualcu iz provincije koji se mora suočiti s posljedicama terorističkog napada i iznenadne smrti prijatelja, a Lisica u rupi Armana T. Riahija dinamična je drama o novom učitelju u zatvoru za maloljetnike koji je primoran suočiti se sa svojim strahovima i nesigurnostima.

Filmove Međunarodnog programa ocjenjuje tročlani ocjenjivački sud koji ujedno dodjeljuje Zlatnu arenu za najbolji film, Posebno priznanje ocjenjivačkog suda, zatim Zlatnu Arenu za najbolju manjinsku koprodukciju te za hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Osim nagrada ocjenjivačkog suda, filmovi će dobiti i Diplomu za najbolje ocijenjeni film od strane publike te Nagradu kritike koju dodjeljuje ocjenjivački sud filmskih kritičara.

BAKSUZNO BUBANJE ILI BEZUMNI PORNIĆ, r. Radu Jude (Rumunjska, Luksemburg, Hrvatska, Češka)

DRUŠTVENE IGRE, r. Jenni Toivoniemi (Finska)

HOCHWALD, r. Evi Romen (Austrija, Belgija)

JUŽNI VJETAR 2 – UBRZANJE, r. Miloš Avramović (Srbija, Hrvatska)

KAMPANJA, r. Marian Crisan (Rumunjska)

LISICA U RUPI, r. Arman T. Riahi (Austrija)

LIMBO, r. Ben Sharrock (Velika Britanija)

MOJE JEZERO, r. Gjergj Xhuvani (Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Italija)

NE MRZI, r. Mauro Mancini (Italija, Poljska)

NIGDJE POSEBNO, r. Uberto Pasolini (Italija, Velika Britanija, Rumunjska)

Povezane novosti

Skip to content