Otvorena izložba polaznika likovne radionice Udruge za cerebralnu paralizu Istarske županije: Kinoteka

 Otvorena izložba polaznika likovne radionice Udruge za cerebralnu paralizu Istarske županije: Kinoteka

U sklopu popratnih programa 68. Pulskog filmskog festivala, u ponedjeljak 19. srpnja u Galeriji Amfiteatar otvorena je izložba ‘’Kinoteka’’, nastala kao rezultat radova polaznika likovne radionice Udruge cerebralne paralize Istarske županije koji već dugi niz godina prate Festival te realiziraju aktivnosti vezane uz njega. Ove godine, polaznici su u fokus stavili umjetničke plakate Pulskog filmskog festivala koji su ga obilježili i kojima su generacije Puljana i posjetitelja Festivala mogle svjedočiti u urbanom gradskom tkivu Pule. Naziv izložbe, kažu autori, provocira na promišljanje o čuvanju umjetničkih djela Festivala.

Proces izrade plakata, kazuje mentorica i voditeljica likovne radionice Martina Vojnić Ivančević, tekao je tako što su polaznici dobili na uvid različite umjetničke plakate s prijašnjih izdanja Pulskog filmskog festivala te ih interpretirali na sebi svojstven način. Kasnije bi, rezanjem i lijepljenjem u formi kolaža, mentorica stvarala jedinstvene radove kako bi dobila konačni likovni produkt, poručuje. Publika tako može pogledati dvadeset odabranih likovnih radova tiskanih u formi plakata koji su obilježili vizualni identitet ‘’Pule’’ u razdoblju od kraja sedamdesetih do dvijetisućitih godina. Filmskoj će publici svakako biti zanimljivi radovi koji vjerno interpretiraju vizualna rješenja pulskog dizajnera Predraga Spasojevića, dugogodišnjeg suradnika Festivala.

Od njegovih filmskih plakata tu su se našle interpretacije za ondašnji 32. Festival jugoslavenskog igranog filma iz 1985. godine koji prikazuje režisersku stolicu, zatim sporni umjetnički plakat za 33. FJIF iz 1986. godine koji temu posreduje na nekonvencionalan i duhovit način, komponirajući nekoliko redova kino sjedalica među kojima stoji strašilo raširenih ruku napunjenih filmskim vrpcama. Taj je plakat onda izazvao oprečne javne kritike da bi kasnije dobio II. nagradu Key Art Awardsa prestižnog Hollywood Reportera. Tu je također uspješno vizualno rješenje za 35. FJIF iz 1988. godine koji prikazuje bebu. Zanimljivost je i interpretacija Spasojevićevog vizualnog rješenja za otkazani FJIF iz 1991. godine. Publika također može pogledati vizualni identitet 54. Pula film festivala iz 2007. godine kada Spasojević, umjesto na fotografiju, naglasak stavlja na ilustraciju jednostavnog, dopadljivog i dobrohotnog bijelog duha koji dominira na svim detaljima filmskog vizuala uz slogan Dobri duh filma.

 

Izložba ‘’Kinoteka’’ može se pogledati do 31. kolovoza, svakog dana od 9 do 20 sati.

Povezane novosti

Skip to content