Otvoreno dvadeseto izdanje izložbe Misliti film: Cinemaniac XX u Gradskoj galeriji Pula

 Otvoreno dvadeseto izdanje izložbe Misliti film: Cinemaniac XX u Gradskoj galeriji Pula

Pulska je filmska publika, u nedjelju 18. srpnja u Gradskoj galeriji Pula, imala priliku nazočiti otvorenju jubilarnog dvadesetog izdanja izložbe Misliti film: Cinemaniac XX, održanoj u sklopu popratnih programa Pulskog filmskog festivala. Ova višegodišnja istraživačka platforma nastala je 2002. godine u galerijskom prostoru MMC Luka, mjestu gdje se izložba kontinuirano održavala proteklih devetnaest godina.  

Izložba je izuzetna po tome što bilježi 20 godina rada kustosice Branke Benčić u MMC-u Luka, a ovdje u Gradskoj galeriji možete vidjeti jedan rezime svega toga. Ovo nije samo izložba koja bilježi jedan uporan i kvalitetan rad već i progovara o prostoru MMC-a Luka. Međutim, dobri programi se nastavljaju i ovom bih prilikom želio čestitati Branki i svim umjetnicima koji su tijekom ovih 20 godina doprinijeli programu Cinemaniac, kazao je u uvodnom pozdravu Eros Čakić, voditelj Gradske galerije Pula.

Pulskoj publici zatim se obratila Branka Benčić te podijelila kako je izložba te davne 2002. godine željela ponuditi prostor koji bi povezao suvremenu umjetnost i film i tako omogućio njihov dijalog unutar Pulskog filmskog festivala. Kroz ovih dvadeset godina, izložba je ugostila 150 umjetnika i umjetnica koji su otkrivali i artikulirali baštinu umjetničkog videa, eksperimentalnog i alternativnog filma te multimedijalnih instalacija putem kojih su se publici predstavljali umjetnici i radovi antologijskog značaja.

 

Kada smo 2002. godine započeli pripreme za prvu izložbu nitko nije mogao ni zamisliti da će ona toliko dugo trajati i kako će se sve to razvijati. Osnovna ideja bila je povezati suvremenu vizualnu umjetnost i film te uskladiti program s Pulskim filmskim festivalom. Kroz tih 20 godina Cinemaniac je ugostio 150 umjetnika i njihove radove i objavio 20 kataloga na sveukupno 200 kartica teksta, kazala je kustosica. Dodala je kako se izložbe ne bi održale bez podrške umjetnika i brojnih suradnika, između ostalog  Mire Ploja, Mladena Lučića, Matije Debeljuha i Mirjane Grahovac.

Dvadeseto izdanje zamišljeno je kao dokumentacijska izložba koja publici usmjerava pogled na dosadašnja iskustva i promišljanja različitih tematskih koncepcija Cinemaniaca uz spomen na prostor MMC-a Luka. Izložba također predstavlja kolaž Marka Tadića iz serije Imagine a Moving Image te kratki eksperimentalni film Elvisa Lenića Monolog o Puli, u produkciji Pulske filmske tvornice. Dizajn izložbe potpisuje Oleg Morović.

Izložbu možete pogledati u Gradskoj galeriji Pula do 29. srpnja.

Povezane novosti

Skip to content